PSOE de Quart de Poblet rebutja per majoria absoluta la moció presentada al ple per Compromís per commemorar el dia 17 de gener de 1706 en record de l’incendi del poble pels exèrcits borbònics en la Guerra de Successió. La moció va comptar amb l’abstenció del PP i C’s i amb el recolzament de Sí Se Puede.
La regidora de Cultura va argumentar, en l’explicació del seu vot en contra, que: “no està clar ni el grau de represàlia ni els motius dels fets”. Des de Compromís Quart afirmem que són molts els documents que verifiquen la crema i el saqueig del nostre poble com a castic pel seu posicionament majoritàriament austriacista perquè així servira d’exemple a tota la comarca.
La Regidoria de Cultura va plantejar la creació d’un Consell d’Història per commemorar l’any vinent l’aniversari de la Batalla d’Almansa i així investigar més sobre els fets ocorreguts. A la qual cosa no es va oposar Compromís, però sí a la significació d’un fet concret i que mereix una menció especial i a part en la història amarga i trista del nostre poble. Després de 310 anys que han passat, ja és temps d’eixir del silenci, d’escrutar eixos fets, reconéixer-los i donar-los a conéixer. Com afirma, el rector Isidoro Planes, al seu manuscrit, Sucesos fatales de la Ciudad y Reyno de Valencia… : “fué casi todo reducido a pavesas…”. El nostre plantejament sempre ha estat en la recuperació i la investigació de la nostra història amagada, en la difusió en l’àmbit educatiu i amb el record al carrer d’allò que ens ha fet de ser com són, com manifestem als acords de la moció presentada.
Com diu Xavi Torres portaveu de Compromís: “llàstima que el partit majoritari no estiga per treballar des del consens i més quan parlem de valors tan significatius pel nostre poble”.

Enllaços interessants:

https://books.google.es/books?id=eajq0lTYMSYC&pg=PA216&lpg=PA216&dq=sucesos+fatales+de+la+ciudad+y+el+reyno+de+va&source=bl&ots=4ZZoJZxTs7&sig=TmB1JVei0FzIADAo4XPIsUFoO_M&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwixgva-1srKAhVJChoKHYTzAFoQ6AEIIDAA#v=onepage&q&f=false