Compromís Quart va presentar el passat 31 d’Octubre per registre d’entrada un document amb consideracions i al·legacions al nou Pla General d’Ordenació Urbana de Quart de Poblet. En aquest escrit, la formació valencianista planteja que es retorne l’esborrany presentat a l’equip redactor per tractar-se d’una proposta continuista i sense novetats sobre el model de ciutat en què s’hauria de convertir Quart en el futur. Compromís també suggereix que es cerquen millors i majors fórmules per a implicar a la població en la redacció del document, perquè es faça un pla des de baix cap amunt.
En l’esborrany sotmés a consulta pública, Compromís ha evidenciat que:
– El Molí d’Animeta és una zona on s’haurien de reservar més espais d’horta i no concentrar allí tot l’habitatge protegit del sòl disponible en el PGOU (deixant, per exemple, sense habitatge protegit les Construccions en la zona de ELCANO)
– L’esborrany, no fa cap esment al conegut com a projecte ELCANO 2.0 que sembla ha passat a millor vida. Ara es deixa el projecte en funció de la negociació futura amb un agent urbanitzador (i especulador) i el SEPI (Societat estatal propietària dels terrenys). Compromís es pregunta que fan dues administracions públiques impulsant projectes terciaris en contra del ja aprovat per la Generalitat Valenciana en relació a la saturació de zones comercials en l’àrea metropolitana o fomentant l’habitatge lliure especulatiu?
– La construcció, a voluntat, d’un espai terciari, que segurament portarà implícita la instal·lació d’un nou centre comercial amb multinacionals, és una nova amenaça al ja afeblit teixit comercial local i no respon a una demanda real, donada l’engruixada oferta existent d’aquest tipus oferta comercial en la comarca.
Igualment, Compromís ha fet una sèrie d’al·legacions a la redacció actual:
-Una major protecció de l’Horta, que són es trossege l’horta que àdhuc existeix al Sud de l’A3 per a la seua posterior urbanització.
– Que es revise redacció actual per a actualitzar alguns punts com: el canvi denominació de la Fàbrica l’Aguila, que el servei de proveïment d’aigües ara està privatitzat, que ja no hi ha vies del tren en el municipi.
– Que s’incloga un estudi de l’impacte del canvi climàtic en l’àmbit local. Que es plantegen algunes necessitats derivades d’aquesta problemàtica, per a pal·liar i reduir la seua existència. P.i.: major nombre de rutes ciclistes, major percentatge d’espais amb ombra i enjardinats, major nombre de punts públics d’accés a aigua de qualitat.
– Que es reserven percentatges d’habitatges protegits en totes les zones de nova construcció i que no es concentren exclusivament en el PAI d’Animeta.
– Que es realitze un estudi de les necessitats concretes dels nuclis de població disgregats del poble: Barri del Crist, San José o Sant Jerónimo.
– Que s’arreplegue la necessitat i la demanda ciutadana existent per a la construcció d’un centre de salut auxiliar en el Barri de Santa Cecilia.