Ahir vivim un episodi curiós per definir-ho d’alguna forma, una hora abans es llança un post contestant a una nota de premsa que ja va ser contestada pel Sr.Nofuentes. El perfil oficial de l’ajuntament diu textualment “NO hi ha hagut pujada en aquest exercici.” En la imatge 1i 2 podeu veure que sí, que clar que s’ha pujat el preu de l’aigua.

Per cert, el Sr. Nofuentes no va dir gens d’açò en la nota de premsa (imatge 3). Sí va tornar a dir que tenim un preu de l’aigua molt barat.

Referent a açò, és necessari recordar que:

1.- l’aigua ha pujat a Quart de Poblet un 50% des del 2010 (adjuntar gràfica)

2.- En poblacions properes (Xirivella, Aldaia…) no hi ha hagut pujades de tarifes de l’aigua almenys des del 2012

3.- A diferència d’altres pobles on el preu d’aigua és major, la ciutadania de Quart posseeix dos pous propis, d’on ix major part de l’aigua que consumim en el nostre poble. No tenim un preu menor gràcies a la bona gestió de ningú. Tenim un preu millor perquè tenim la sort que el poble posseeix dos pous en el seu terme que són de titularitat pública

4.- Dónes que Quart va privatitzar el preu de l’aigua en 2010. El preu s’ha incrementat un 50%.
• Al mateix periode el ipc ha incrementat un 10,6%
• El Salari mínim interprofessional un 16,2%

5.- La tarifa de l’aigua de Quart paguem un conveni entre el nostre Ajuntament i Aigües de València de 100.000 euros a l’any que no sabem molt bé on que és gasta i amb quin criteri i també paguem entre tots els possibles impagats que tingaa AVSA a Quart

En el mateix post oficial/socialista, s’afirma que “El ple d’aquesta vesprada només tractarà la pujada mínima per actualització de 0,014 euros/metre cúbic de la taxa de clavegueram per les inversions del Pla de Control d’Abocaments” …. són mags, només ho sabien ells… tant en l’ordre del dia de la comissió com en l’ordre del dia del ple, el punt 3 deia “Aprovació revisió de preus tarifes d’aigua i clavegueram” (imatges 4 i 5), i no és fins que comença el ple, quan sl sr.secretari , a instàncies de l’equip de govern, rectifica i parla de “ Adonar de la tarifa d’aigua i aprovar la de clavegueram”.

En l’exposició del Sr.Nofuentes, es defensa el canvi del preu del clavegueram per la millora que suposa de la nostra sostenibilitat, ja que “s’està executant un control d’abocaments en clavegueram”, perquè ho sapieu vosaltres i el regidor d’hisenda, açò només és una part de la contaminació, queda una altra molt important que són els abocaments directes a la conca tant els sòlids com els líquids.

El Sr. Nofuentes vol confondre dient-nos que l’Aigua és nostra, perquè tenim 2 pous, clar que és nostra, però no solament la dels pous, també la que es compra al EMSHI tal com diu la Resolució 64/292 ,aprovada el 28 de juliol de 2010 de l’Assemblea General de les Nacions Unides on es reconeix de forma explícita el dret humà a l’aigua i al sanejament, reafirmant que un aigua potable neta i el sanejament són essencials per a la realització de tots els drets humans.

El que no és de la ciutadania de Quart de Poblet és la gestió de l’aigua, un contracte signat en el 2010 per la Sra.Alcaldessa, Carmen Martinez ens va condemnar a 25 anys de privatització del servei de proveïment i clavegueram. Aqueix concurs ho guanye Aigües de València a canvi del lliurament de 6 milions d’Euros. Aqueixos milions els hem d’anar retornant tota la ciutadania a través dels nostres rebuts d’aigua. Aqueixos milions i el marge de benefici que es porta l’empresa.

El Sr. Nofuentes justifica la privatització de la gestió de l’aigua recolzant-se en que aquesta privatització ens dóna el respatler d’un soci tecnològic.
Si açò fóra necessari, nosaltres haguérem preferit mantenir una propietat pública del servei amb un suport exterior d’una entitat, que pot tenir un caràcter públic com pot ser la Universitat Politècnica de València, la qual ja ha sigut utilitzada per a recolzar en la gestió en altres ajuntaments on el servei ho segueix prestant l’Ajuntament.

El Sr. Nofuentes i la resta de l’equip socialista es “fien” tant del seu socis tecnològic, que fa uns anys van cercar a una tercera empresa anomenada Ideus (en aquesta presentació ja parlem sobre aquest tema: https://prezi.com/-…/com-es-gestiona-aigua-publica-a-quart/…) , que a raó de 18.500 € supervisa TOTES les accions del soci tecnològic de l’Ajuntament. Sabeu per què? Perquè no es fien! Perquè han descobert que en el passat han unflat pressupostos d’obres. En els primers 18 mesos de treball de Ideus, aquesta empresa va desunflar pressupostos de AVSA per import de 57.309 €. Sens dubte, un gran soci tecnològic… però poc fiable…. Fins i tot per a l’equip socialista.

Per a concloure, la pujada sí que s’ha fet en aquest exercici (imatges 6 ) i el ben cert és que ens queden 17 anys de perduda de llibertat per a gestionar la nostra aigua. El Psoe de Carmen Martínez deixe el tema lligat per 25 anys… una gestió que pagarem tota la ciutadania.