La moció presentada per Compromís i recolzada per Sí Se Puede al ple de l’ajuntament de Quart de Poblet per demanar la Primera Fira del Llibre va estar derogada per la majoria absoluta del PSOE.

Són moltes les associacions, entitats, clubs de lectura, autors, editors, distribuïdors, lectors i públic en general, els interessats de participar per fomentar la lectura a tots els àmbits socials i molt especialment a l’infantil i juvenil on potenciar l’hàbit lector suposa una garantia de futur. El fet que puguen participar les llibreries del nostre poble i no s’hagen de desplaçar a poblacions veïnes o a València com han fet fins ara, suposa un marc de referència cultural per als ciutadans per poder conéixer de primera mà on i com podem trobar un llibre, a més de tindre la possibilitat de contactar amb alguns autors que puga signar-los la darrera novetat editorial. Amb tot i això, Compromís va proposar que dins de la programació de les activitats que hi poden envoltar la Primera Fira del Llibre,  es contemplara la possibilitat que el primer cartell il·lustrador fóra realitzat a través d’un concurs escolar al nostre àmbit educatiu.

Per part de la rigidoria de Cultura, es va argumentar que el càlcul pressupostat per posar en funcionament l’esdeveniment és de 7.000 euros, despesa massa elevada per a les dues llibreries que hi ha al poble –segons la regidoria- i que es justifica, a més, que en cap moment les llibreries han demanat la necessitat de realitzar la Primera Fira del Llibre. Si llegir és créixer, llàstima fa que la crescuda no siga per a tots igual… Compromís, sí que abans de presentar la seua moció, va contactar amb les quatre llibreries que en tenim i no dos, com va assenyalar regidoria de “Cultura”, on el càlcul estimat a tot estirar no arribaria ni als 3.000 euros i vàrem especificar que si enguany no es pot dur a terme es considerara la possibilitat per a l’any vinent. Una vegada més i sense voluntat cultural per allò que demana el poble i fen ús de l’autoritat que proclama, PSOE va presentar una esmena a la totalitat en derogar la Primera Fira del Llibre a Quart de Poblet per realitzar diverses activitats al voltant del llibre al mes d’abril i és clar que amb un pressupost molt més reduït, segons aqeusta regidoria; tan reduït com per a eixir en la foto de costum…

Cal dir que ens congratulem que ara, després de tants anys de manament i gràcies a la moció presentada, se’n recorden que al nostre poble tenim inquietuds pel món del llibre, però paga la pena dir que és una errada no donar eixida a la que podia haver estat la Primera Fira del Llibre, cosa que ens ha estat demanda pels llibreters i veïns del poble. Fent cultura, fem poble.

Onofre Espinós Armero, regidor de Compromís a Quart de Poblet.